SEO (Search Engine Optimization) predstavlja proces pisanja, programiranja i dizajniranja skripti na Vašem sajtu. Sam proces pisanja i definisanja skripti ima za cilj da što bilje pozicionira Vaš sajt na pretraživaču (npr. na Googlu).

favicon-digitalnet-izrada-sajtova

Kada je reč o tehnikama koje se koriste pri izradi sajta u cilju optimizacije i boljeg pozicioniranja na pretraživačima možemo razlikovati dve tehnike:

  • On-site SEO i 
  • Off-site SEO.

Sama optimizacija ima za cilj da se skup tehnika primenjuje kako na sajtu, tako i van njega a sve sa ciljem boljeg pozicioniranja prilikom pretraga na Googlu (ili nekom drugom pretraživaču).

On-site SEO predstavlja tehniku koja se koristi u optimizaciji Vašeg sajta i obavlja se na samom sajtu. Sama tehnika podrazumeva kodiranje, definisanje tagova i tehničkih elemenata sa samim stranicama koji utiču na bolje pozicioniranje na Googlu. Podrazumevano je i dobro organizovanje sajta, samih stranica, fajlova, elemenata na samoj stranici, količini i veličini slika, tekstovima, video materijalim i sl.

Off-site SEO predstavlja tehnike optimizacije koji se odnose na rad u cilju boljeg pozicioniranja a ne rade se na samom sajtu. Ova tehnika podrazumeva kreiranje linkova sa drugih sajtova prema Vašem sajtu, promovisanje Vašeg brenda, poslovanja ili adresa sajta. Takođe podrazumeva i kreiranje aktivnost na društvenim mrežama, pojavljivanje sajta na drugim nalozima korisnika kojima Vaše poslovanje (usluge, brend) može biti neophodno.

Call Now Button